SĂPTĂMÂNA MEDIULUI. Pe spinarea ursului se sprijină stâlpii pământului, credeau dacii. Dar de la respectul tradiţiei la realitate e drum lung: Mura, recuperată de la circ, a dansat mult timp pentru fiecare bucată de mâncare care i s-a dat în Sanctuarul de la Zărneşti. Pentru că, ani de-a rândul, nu a primit nimic degeaba. Sursa: milioanedeprieteni.orgSursa: milioanedeprieteni.orgSursa: milioanedeprieteni.orgSursa: milioanedeprieteni.org
1 /.
"Avem cei mai mulţi urşi bruni din Europa, dar riscăm ca, peste ani, să mergem să vedem specia la Antipa, ca pe dinozauri", spune Cristina Lapis, cea care a pus bazele Rezervaţiei de la Zărneşti. Cea mai mare rezervaţie pentru urşi bruni din Europa are acum 51 de animale. 51 de poveşti cu urşi ţinuţi în cuşti, legaţi la bot, puşi să calce pe jar, împunşi cu beţe, bătuţi, malnutriţi sau suiţi pe biciclete, cu fustiţă dantelată în talie.
Astăzi, urşi ca Hansel şi Gretel se joacă într-un lăculeţ amenajat în rezervaţie. Se suie în copaci, pe scoarţa unuia dintre arbori se văd chiar urmele lăsate de ghearele urşilor. Mulţi dintre urşi au venit la Zărneşti fără a cunoaşte căţăratul în copaci. Au învăţat aici, după ani în care s-au căţărat doar pe gratiile cuştilor.
Alţii au murit înainte să fie liberi, unii sunt încă ţinuţi în cuşti, pe lângă restaurante, chiar dacă eliberarea lor este ordonată de o lege. Dar o lege care se aplică anevoios.
Un băiat şi-o fată
Povestea începe în 1998, când turiştii străini, indignaţi de urşii ţinuţi prin cuşti la Poiana Braşov şi Bran, scriau Societăţii Mondiale pentru Protecţia Animalelor despre urşii captivi din România. "M-au sunat de la Societatea Mondială şi m-au rugat să mă interesez de urşii captivi din apropiere de Braşov. Eu m-am dus să văd şi m-am îmbolnăvit, când am văzut cum erau ţinuţi acei urşi. În condiţii mizere, udaţi cu furtunul vara, nemâncaţi