Un număr de 16 produse alimentare înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se află în faza avansată pentru obţinerea certificării europene de produse tradiţionale.
Printre produsele aflate în faza avansată de certificare la nivel european ca produse tradiţionale se numără cârnaţii de Pleşcoi şi păstrăvul afumat din zona Braşovului, a declarat, astăzi, Mihai Dumitru, ministrul Agriculturii. La ora actual, doar Magiunul de Topoloveni, produs de firma Sonimpex Serv este atestat la nivel european.
„Avem 2.653 de proiecte din partea producătorilor români în baza de date a ministerului, produsele acestora fiind recunoscute la nivel naţional ca produse tradiţionale. Dintre acestea, 16 dosare sunt în faza avansată, urmând să fie depuse pentru a fi recunoscute la nivel european. Dacă vor trece de acest nivel vor primi denumirea de indicaţie de origine geografică ceea ce înseamnă că produsele lor şi zonele unde sunt fabricate vor fi recunoscute în Europa", a declarat ministrul de resort. Dumitru a adăugat că în România sunt foarte multe produse tradiţionale care nu sunt promovate. „Pe piaţa produselor tradiţionale ar trebui să fim mai prezenţi. Produsele din lapte şi carne, precum şi mierea, sunt doar câteva dintre produsele tradiţionale", a punctat Dumitru.
„La nivel european este prevăzut un termen de până la doi ani. Iniţial, proiectele ajung la minister, iar dacă se califică la nivel naţional sunt trimise către Bruxelles, unde are loc o procedură de verificare de 12 luni. Dacă documentaţia este conformă, după o perioadă de şase luni primeşte indicaţia geografică protejată la nivel European", a completat Lucia Romanescu, directorul Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti.