Statul ar putea economisi peste 2,7 miliarde de euro pe an daca ar concedia jumatate din functionarii publici din administratiile centrale si locale si o treime din angajatii care lucreaza in birourile Ministerului de Interne, adica daca ar restructura "manuitorii de hartii", fara sa se atinga de medici si de profesori - "personalul productiv".
Cheltuielile salariale anuale pentru plata celor 326.000 de salariati care lucreaza in administratia publica sunt de 4,38 miliarde de euro, avand in vedere faptul ca statul plateste si cel de-al treisprezecelea salariu pentru bugetari. Concedierea a jumatate din angajatii care lucreaza in birourile institutiilor de stat ar aduce o economie de aproape 2,2 mld. euro anual la buget. De asemenea, eliminarea celor 50.000 de angajati din subordinea Ministerului de Interne care lucreaza exclusiv in birouri ar putea aduce economii de aproape 500 de milioane de euro.
Cei mai multi functionari publici sunt in Bucuresti, unde aproape 61.000 de angajati de la stat corespund unui numar de 2 milioane de locuitori. In judete precum Vaslui, Bacau sau Prahova, care sunt printre cele mai sarace din tara, exista cate cel putin trei functionari la 100 de locuitori. Explicatia?
"Sunt foarte multe sate si comune in care oamenii s-au angajat in primarii sau in structurile de pe langa acestea. Acest lucru este o urmare a faptului ca in aceste zone nu exista investitii si nu a avut cine sa creeze locuri de munca. De altfel, pentru cei care lucreaza acolo, care cel mai probabil s-au angajat prin intermediul relatiilor pe care le aveau, e singura modalitate de a obtine un salariu", sustine Daniela Necefor, managing partner la firma de executive search Total Business Solutions (TBS).
Si Bogdan Hossu, liderul federatiei sindicale "Cartel Alfa", este de parere ca o crestere a numarului a functionari din anumite zone poate fi