Biserica Ortodoxă Română îşi va ipoteca bunurile pentru a obţine un împrumut de 200 de milioane de euro pentru ridicarea controversatei Catedrale a Mântuirii Neamului. Patriarhia va începe să plătească datoria abia după ce se va finaliza construcţia, iar banii vor fi obţinuţi din donaţiile enoriaşilor şi nu de la buget, cum se anunţase.
Reprezentanţii Bisericii au anunţat, ieri, că lucrările pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului vor demara după 15 august, iar banii necesari, aproximativ 200 de milioane de euro, vor fi împrumutaţi de la o bancă. „Ridicarea Catedralei va fi finanţată de o bancă din România care va accepta să primească banii înapoi în decursul a 15 ani de la finalizarea lucrărilor.
Pentru achitarea creditului ne bazăm pe credincioşii care vor dori să contribuie cu oricât le stă în putinţă. La fiecare parohie, enoriaşii vor fi îndemnaţi să facă pomelnice pentru Catedrală”, a spus Prima etapă a proiectului, cea de înscriere în concursul de proiectare, s-a încheiat la 31 mai, în competiţie rămânând şapte proiecte.
Plătită de „neam”, nu de la buget
„Nu trebuie să mai existe teama că va fi construită din bani de la stat“, a subliniat fostul ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului (1996-2000), inginerul Nicolae Noica, implicat şi el în proiectul BOR. El a explicat şi modalitatea prin care se va returna suma împrumutată. „Din opt miloane de familii care trăiesc în România, noi ne bazăm pe faptul că măcar trei milioane de familii ortodoxe vor contribui cu măcar zece euro pe an la acest buget. Astfel vom achita datoria în mai puţin de zece ani”, a explicat inginerul.
Catedrala de 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime, 120 de metri înalţime, cu o capacitate de cinci mii de persoane va rezista la cutremure de până la 8,5 grade pe scara Richter. „La subsolul clădirii se vor construi două cantine sociale, ia