Mergând pe ideea că unei persoane obişnuite cu un anumit mediu i se distorsionează percepţia obiectivă despre acel mediu, studenţi din Timişoara şi Viena au fost cooptaţi într-un proiect, extrem de interesant, de „radiografiere” reciprocă a realităţilor sociale din cele două oraşe. Reportajele rezultate în urma strădaniilor lor au fost strânse într-un volum numit sugestiv „Cu alţi ochi. În alte locuri. Cu alte cuvinte. Reportaje din Timişoara şi Viena”, ce va fi lansat, vineri, la Universitatea de Vest.
Lansarea volumului de reportaje, care va avea loc în Aula Magna a Universităţii de Vest, este organizată de Editura Braumüller, Institutul pentru Ştiinţele Pedagogice al Universităţii din Viena şi Secţia Germană a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Vest în colaborare cu Centrul Cultural German Timişoara – aceştia fiind de fapt actorii principali implicaţi în acest proiect.
„Feliile” din cotidianul timişorean, văzute cu ochii austriacului, dar şi realităţile vieneze, percepute de studenţi din România, fac ca poveştile cuprinse în această carte să fie incitante, şi deloc banale pentru oricare din părţile implicate.
Cartea este rezultatul unui proiect de colaborare între Universitatea din Viena şi Universitatea de Vest din Timişoara, proiect coordonat de profesorul Reinhold Stipsits, de la Universitatea din Viena, la care au participat studenţi din ambele părţi.
Conferenţiarul universitar doctor Vasile Docea, de la Catedra de Politologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Vest, explică de ce e specială această colecţie de reportaje studenţeşti : „Tema proiectului a fost reportajul social, şi se adresa în special studenţilor de la Jurnalistică, dar nu numai. Fiecare din participanţii la proiect au făcut un reportaj în Viena şi