Bancile ar trebui sa treaca la restructurarea creditelor pentru clientii angajati in sectorul bugetar care vor avea salariile diminuate cu 25%, astfel incat debitorii sa ramana cu niste "sume decente" de achitat lunar, afirma Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Dupa doi ani in care ne-am confruntat cu reduceri de salarii si restructurari masive de personal in sectorul privat, am vazut efectele la nivelul portofoliilor de credite si avem deja experienta cum sa tratam astfel de situatii. Evident, este vorba despre o micsorare a veniturilor clientilor din sectorul bugetar si ii asteptam sa vina la banca sa restructuram creditele", a declarat Ghetea pentru ZF.
El a reamintit ca este foarte important ca un client care se afla in situatia de-ai fi redus salariul sa mearga la banca inainte de a ajunge sa intarzie cu plata a doua sau chiar trei rate, "pentru ca apoi lucrurile se complica".
Seful ARB admite ca sunt cazuri numeroase in care angajati din sectorul bugetar s-au indatorat la mai multe banci, cel putin prin carduri de credit. Potrivit datelor Biroului de Credit, peste 1,6 milioane de romani inca au credite la cel putin doua banci. Acestora li se adauga 2,9 milioane de persoane care au credite la o singura banca. Spre deosebire de multi angajati din sectorul privat, salariatii de la stat au veniturile trecute integral pe cartea de munca, astfel ca le-a fost mai usor sa obtina credite.
"La CEC Bank nu avem in acest moment o evidenta a numarului de clienti bugetari cu credite pentru ca noi nu ne-am facut punctajele de evaluare a solicitantilor in functie de locul de munca, ci in functie de venituri", spune Ghetea.
Exista insa pe piata banci care mai ales in 2009, cand in sectorul privat s-au inmultit concedierile si s-au redus veniturile prin diferite metode, inclusiv concediu fara plat