Intrata in criza de timp din cauza sezonului uraganelor, compania britanica BP nu reuseste sa gaseasca o solutie pentru scurgerea de petrol din Golful Mexic. Nicio metoda conventionala de oprire a scurgerii nu a functionat pana acum din cauza adancimii mari la care se afla putul.
Lupta BP de a opri scurgerea de petrol in Golful Mexic s-ar putea transforma in lupta unuia dintre cei mai mari producatori de petrol si gaze naturale din lume de a ramane independent. Este in joc chiar supravietuirea companiei, potrivit bancii de investitii de la Londra Arbuthnot Securities.
Costul dezastrului, ce a ajuns la un miliard de dolari, si declinul actiunilor ar putea transforma BP intr-o tinta pentru achizitii sau ar putea forta grupul sa se divizeze, potrivit analistului Dougie Youngson.
Actiunile BP au pierdut 34% de la scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon, ca urmare a unei explozii care a avut loc in data de 20 aprilie si care a ucis 11 oameni. Valoarea companiei a scazut cu 40 mld. lire sterline (48 mld. euro) pana la 79,4 mld. lire sterline (95 mld. euro). Acest lucru ar putea fi suficient pentru ca BP sa se transforme intr-o tinta atractiva.
Cel mai mare dezastru petrolier din istoria SUA
"Valoarea de piata a BP a scazut semnificativ, astfel ar putea deveni o tinta pentru cei ce sunt in cautare de companii pentru a le prelua", crede Dirk Hoozemans de la administratorul de active Robeco Group din Roterdam, care anul trecut si-a vandut participatia in cadrul BP.
La inceputul saptamanii, actiunile BP au suferit pe bursa din Londra cel mai drastic declin din ultimii 18 ani, dupa ce compania a abandonat incercarea de a opri scurgerea de petrol din Golful Mexic, cea mai grava din istoria SUA.
Titlurile BP s-au depreciat marti cu 17%, pana la 4,115 lire, cea mai abruta scadere intr-o zi de dupa iunie 1992. Si ieri titlu