Suzana Dobre (SAR): Trebuie încurajată economisirea prin fonduri private, dar mai ales economisirea individuală
Lăzăroiu: România are în prezent aproximativ 5,6 milioane de pensionari şi doar 4,4 milioane de salariaţi
În ultima perioadă guvernanţii au anunţat o serie de măsuri de austeritate pentru a ne încadra în prevederile acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), printre acestea regăsindu-se şi scăderea pensiillor cu 15%, măsură ce a stârnit o mulţime de reacţii.
În acest context, Suzana Dobre, director executiv al Societăţii Academice din România (SAR), a atras atenţia asupra faptului că este timpul să renunţăm la iluzii şi să conştientizăm faptul că "statul nu va putea susţine un nivel decent de pensii pentru viitorii pensionari, astfel că aceştia trebuie să se îndrepte către economisire. Dată fiind această situaţie, trebuie încurajată economisirea privată prin fonduri private, dar mai ales economisirea individuală'', a declarat Suzana Dobre în cadrul dezbaterii "Cum scoatem sistemul de pensii din faliment: Fiscalitate şi asistenţă în România''.
Aceasta a subliniat faptul că statul nu poate asigura un trai decent prin sistemul de pensii, aşa că trebuie găsite şi alte instrumente pentru completarea veniturilor.
Potrivit acesteia, situaţia în acest moment în ceea ce priveşte sistemul de pensii este una extrem de dificilă, astfel că orice decizie s-ar lua, vor exista nemulţumiţi şi costuri. "Problema financiară este rezultatul unor probleme structurale combinate cu iresponsabilitatea factorului politic, iar criza economică nu a făcut altceva decât să grăbească falimentul sistemului'', a precizat directorul executiv al SAR.
"Pentru pensii se cheltuie cât pentru educaţie şi sănătate la un loc''
Pe de altă parte, acesta a subliniat faptul că vârsta reală de pensionare trebuie să fie direct legată