Cinci poziţii a coborât ţara noastră în ierarhia europeană a proiectelor atrase, până pe 11
Serviciile industriale, singura ramură încă interesantă pentru investitorii din afară
România a coborât anul trecut cinci poziţii, în clasamentul european al proiectelor atrase care implică investiţii directe străine, ocupând la finele anului trecut locul 11. În 2009, au fost atrase 75 de astfel de proiecte, cu 48% mai puţine faţă de numărul înregistrat 2008, reiese dintr-un studiu al firmei de consultanţă financiară Ernst & Young. Numărul de proiecte cu investiţii directe străine atrase de România anul trecut reprezintă 2% din totalul înregistrat la nivel european. "România a rămas foarte atractivă pentru servicii industriale, atrăgând un număr de proiecte echivalent cu 7% din totalul la nivel european în acest domeniu. O investiţie masivă în industria auto a creat 3.000 de locuri de muncă. Deşi conştienţi de instabilitatea din Europa Centrală şi de Est, investitorii continuă să aleagă România, în special pentru proiecte industriale", menţionează studiul "Ernst & Young European Investment Monitor 2010".
Locurile de muncă susţinute de investiţiile străine s-au redus cu 44%, faţă de 2008
Totodată, România ocupă locul şapte în Europa, în funcţie de numărul de locuri de muncă susţinute de aceste investiţii. Astfel, pe plan local, au fost create 6.384 de posturi prin proiecte de investiţii directe străine, în scădere cu 44% comparativ cu 2008, nivelul fiind echivalent cu 5% din totalul la nivel european.
Din punct de vedere al numărului de locuri de muncă înfiinţate prin proiectele de investiţii străine, pe primul loc se plasează tot Marea Britanie (20.017 de posturi, în scădere cu 1% comparativ cu 2008), urmată de Franţa (13.298 de locuri de muncă, în creştere cu 2%) şi Rusia (11.734 de posturi, în scădere cu 9%).