O parte a analiştilor Moody's susţin că au fost intimidaţi de şefi pentru a acorda ratinguri prea ridicate, potrivit mărturiilor depuse într-o comisie guvernamentală americană care analizează cauzele crizei financiare, transmite Reuters. "Nu a existat niciodată o directivă directă pentru a coborî standardele de credit, însă fiecare afacere ratată trebuia explicată", a afirmat Eric Kolchinsky, fost şef al diviziei Moody's pentru evaluarea instrumentelor financiare complexe (co
O parte a analiştilor Moody's susţin că au fost intimidaţi de şefi pentru a acorda ratinguri prea ridicate, potrivit mărturiilor depuse într-o comisie guvernamentală americană care analizează cauzele crizei financiare, transmite Reuters.
"Nu a existat niciodată o directivă directă pentru a coborî standardele de credit, însă fiecare afacere ratată trebuia explicată", a afirmat Eric Kolchinsky, fost şef al diviziei Moody's pentru evaluarea instrumentelor financiare complexe (collateralized debt obligations-CDO). În ultimul timp, Kolchinsky a dezvăluit mai multe din practicile agenţiei de rating.
Mark Froeba, fost vicepreşedinte pentru divizia de derivate, a afirmat într-o mărturie scrisă că obsesia conducerii cu majorarea cotei de piaţă a evidenţiat foarte clar că analiştii erau sub controlul bancherilor pentru investiţii, care îi încurajau să acorde ratinguri ridicate pentru datorii cărora le corespundeau calificative mai slabe.
"În fond, au folosit intimidarea pentru a forma o populaţie docilă de analişti, prea temătoare pentru a supăra bancherii pentru investiţii şi disponibilă pentru cooperare maximă", a spus Froeba, care a părăsit Moody's în 2007, după zece ani în companie.
Agenţiile de rating Moody's, Standard & Poor's şi Fitch au fost învinuite că au alimentat criza financiară prin acordarea unor ratinguri prea ridicate pentru o perioadă îndelungată, urmată d