Deoarece în luna mai a plouat de trei ori mai mult, jumătate din culturile de cereale şi legume a fost compromisă. Precipitaţiile care au căzut fără încetare în cursul lunii trecute au lăsat în urmă prăpăd. Culturile de legume şi cereale sunt, în proporţie de 30 la sută, sub ape.
Dacă valoarea normală a precipitaţiilor pentru judeţul nostru, pentru luna mai, se situează în jur de 90 mililitri/metru pătrat, anul acesta s-au înregistrat cifre record: cele două staţii din Baia Mare au măsurat 243, respectiv 260 mililitri/metru pătrat/lună. Recordul s-a înregistrat în Groşi - 283 mililitri/metru pătrat. „Cu alte cuvinte, a plouat de trei ori mai mult decât era normal pentru această perioadă. Din totalul de 83.795 de hectare reprezentând suprafaţa arabilă a judeţului, în prezent, cam 30% se află sub ape", a explicat Valer Vele, directorul Unităţii Fitosanitare din cadrul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Maramureş.
„Am muncit de pomană!"
Din cauza ploii, n-au putut fi făcute tratamentele fitosanitare. Astfel, bolile plantelor şi dăunătorii s-au dezvoltat foarte mult. Sunt afectaţi pomii, pentru că viermele merilor şi al prunilor au provocat deja daune mari. De asemenea, şi cireşii au fost afectaţi. Fructele n-au reuşit să acumuleze cantitatea necesară de zahăr, sunt fade şi sunt atacate de „musculiţa" cireşelor. Legumele sunt pipernicite şi „arse", iar cele termofile (dependente de căldură - n.r.), cum ar fi roşiile, ardeii sau vinetele, nu s-au dezvoltat. Porumbul nu a răsărit, iar acolo unde totuşi a încolţit, s-a îngălbenit. „Am muncit de pomană. Am investit câteva mii de lei în câmp, am pus cartofi, am semănat porumb, iar acum, totul se află sub apă", se plânge Maria Gogoloş din localitatea Tăuţii Măgherăuş.
Valer Vele spune că cele mai mari probleme s-au semnalat la porumb. „În Maramureş, culturile de porumb ocupă