Romania libera: E criza si la Roma si la Bucuresti. Guvernul italian a anuntat recent masuri de austeritate bugetara. Prin ce difera ele de cele ale guvernului Boc?
Mario Cospito: Da, din pacate este o criza foarte dura in toata Europa, care ne-a luat prin surprindere deoarece noi credeam ca vom iesi din criza in primavara trecuta. Din pacate, Grecia si efectele crizei grecesti ne-au constrans sa trecem la reducerea drastica a cheltuielilor publice. In ceea ce priveste Italia, a fost aprobata o taiere cheltuielilor de 24 de miliarde de euro pentru urmatorii doi ani, 2011 si 2012. Si la noi au fost taiate salarii, mai ales salariile mari, in general salariile liderilor, ale directorilor, ale responsabililor. Pensiile nu au fost insa taiate. Guvernul s-a gandit la o modalitate de rationalizare cum ar fi, de exemplu, prelungirea varstei de pensionare cu un an sau impartirea in mai multe rate a drepturilor salariale pe care le primeste persoana care se pensioneaza.
Pe de alta parte, trebuie reduse cheltuielile la nivelul institutiilor locale. Admnistratia locala trebuie sa isi reduca cheltuielile cu 13 miliarde de euro si se continua lupta impotriva evaziunii fiscale. Cam acestea ar fi interventiile cele mai substantiale si speram ca acestea sa fie suficiente, dar presedintele Consiliului de Ministri, Silvio Berlusconi nu a exclus o noua interventie spre sfarsitul acestui an.
R.l: Se au in vedere mariri de taxe si impozite?
M.C. Presedintele Berlusconi este un liberal, deci are o viziune asupra economiei care privilegiaza mai curand reducerea si rationalizarea cheltuielilor publice si stimularea productiei pentru a evita marirea taxelor. Prin cresterea PIB-ului statul ar fi in masura sa incaseze venituri mai mari la buget. In acest moment, presedintele Berlusconi nu are nici o intentie sa mareasca taxele si impozitele. Aceasta nu este o