Comisia Europeană cere joi, 3 iunie, la Luxemburg, un mandat pentru a negocia cadrul transferurilor bancare şi de date personale europene către SUA, un document extrem de controversat, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Comisia Europeană cere joi, 3 iunie, la Luxemburg, un mandat pentru a negocia cadrul transferurilor bancare şi de date personale europene către SUA, un document extrem de controversat, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Acordul global cu SUA, pe care europenii îl negociază pentru moment pe plan intern nu trebuie confundat cu un alt acord negociat în paralel tot de Comisia Europeană şi Washington, privind transferul datelor bancare deţinute de compania SWIFT.
Acordul global ar pune de fapt bazele tuturor acordurilor de acest tip cu SUA, printre care SWIFT şi transferul datelor pasagerilor, care efectuează zboruri transatlantice.
Europenii se străduiesc să găsească un echilibru între a satisface dorinţa legitimă a americanilor de a combate terorismul şi finanţarea acestuia şi a respecta viaţa privată a cetăţenilor.
Comisia Europeană prezintă acum, prin urmare, miniştrilor de Interne reuniţi la Luxembourg, un document de bază al viitoarelor transferuri de date, un document care ar fi trebuit să existe înainte chiar ca discuţiile despre SWIFT să înceapă.
Această discuţie este una pregătitoare a unei reuniuni din luna iulie, la Bruxelles, când se speră obţinerea din partea capitalelor europene unui mandat de negocieri între Washington şi Bruxelles.
Între timp, americanii se impacientează : un acord interimar privind SWIFT a expirat la începutul anului, iar Parlamentul European s-a opus reînnoirii acestuia, pe motivul că viaţa privată nu este suficient protejată.
Washington-ul a exercitat diferite forme de presiune pe europeni, printre care şi anular