Fabricile locale de textile se confrunta cu o cerere in scadere si simt puternic in volumele realizate teama consumatorilor de a-si pierde locul de munca.
In paralel, companiile multinationale de textile care apeleaza la lohn isi restrang capacitatea de productie din zonele care se gasesc la o distanta considerabila de tara de origine din cauza cheltuielilor duble de transport (aduc materia prima, apoi iau produsul finit). Toate acestea au dus la o scadere a productiei industriale cu 30% in 2009 fata de anul anterior, iar anul acesta, chiar daca jucatorii din textile mizau pe o stabilizare a pietei, productia continua sa scada cu circa 10%-15%.
"La jumatatea anului nesiguranta a crescut din cauza masurilor guvernamentale. In acelasi timp si costurile angajatorului s-au majorat, un exemplu fiind impozitarea tichetelor. Nici aprecierea euro nu-i mai ajuta pe producatorii de textile care exporta, pentru ca majoritatea apeleaza la materie prima din import, iar la import furnizorii cer plata in avans", spune Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara.
Rosko Textil, cel mai mare producator textil la nivel local, care exporta in proportie de 100%, si-a injumatatit in cinci ani afacerile, de la 139 mil. euro (505,6 mil. lei) in 2005 la 60,9 mil. euro (250 mil. lei), cat a bugetat pentru acest an.
Rosko Textil, detinut de DBApparel Nederland, a anuntat ca si nivelul profitului va ramane asemanator cu cel din 2009, la 4,5 mil. euro (19 mil. lei), in timp ce numarul de angajati va creste de la 825, cati lucrau anul trecut, la 1.000 de persoane in 2010.
Daca marii jucatori, cum ar fi Rosko Textil Arad sau Rifil Savinesti, au reusit anul trecut si anul acesta sa-si mentina afacerile la aproape acelasi nivel ca in 2008, majoritatea fabricilor au raportat venituri puternic diminuate, contractele cu retaileri straini important