Şase voluntari, originari din Europa, China şi Rusia au fost închişi joi într-un soi de modul spaţial instalat într-un hangar din Moscova. Timp de 18 luni - un an şi jumătate - cei şase vor fi îndeaproape supravegheaţi de medici şi oameni de ştiinţă.
Experimentul, denumit MARS-500, este realizat de Institutul Rus de Probleme Biomedicale din Moscova în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană şi Administraţia spaţială Naţională din China. Scopul lui este să simuleze un voiaj dus-întors spre planeta Marte şi studierea efectelor psihologice şi fiziologice asupra organismului. Comportamentul uman, şi în special impactul psihologic al unei astfel de călătorii este una din marile necunoscute. Să stai 520 de zile închis într-un spaţiu restrâns, să fii supus unui regim şi program drastic nu este la îndemâna oricui.
257 de voluntari şi-au propus să ia parte la acest test de rezistenţă umană. Cei selecţionaţi sunt ingineri sau medici şi au toţi în comun pasiunea pentru ştiinţă şi spaţiu. Au între 26 şi 34 de ani şi au fost supuşi în prealabil luni de zile la numeroase teste fizice şi psihologice.
Romain Charles are 30 de ani, este inginer, iar experienţa la care ia parte se aseamănă cu un vis împlinit: "De mic copil vroiam să fiu astronaut, ca mulţi băieţi de vârsta mea, şi am dorit să păstrez acest vis intact, motiv pentru care mi-am şi orientat cariera ştiinţifică. Sunt convins că omul se va duce în curând pe Marte şi, dacă pot să pun şi eu o piatră la temelia acestei operaţiuni, aş fi fericit."
Italo-columbianul Diego Urbin spune însă că, în următoarea perioadă, îi vor lipsi familia, prietenii, iubita şi fotbalul: "Poate că o să putem juca mingea acolo în acel spaţiu mic, chiar dacă n-o să avem parte de o partidă adevărată. Oricum, i-am rugat pe organizatori să-mi comunice rezultatele meciurilor din Cupa Mondială şi mai târziu pe cele ale echip