Prezent la un seminar pe teme economice desfăşurat la Geneva, analistul Nouriel Roubini a declarat că Grecia este insolvabilă, dificultăţile acesteia fiind amplificate de măsurile de austeritate adoptate de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Conform declaraţiilor lui Roubini, în momentul în care Grecia va ajunge în incapacitate de plată asemenea Argentinei, singurul plan B pe care îl va avea la îndemână va fi restructurarea datoriilor, adică le va propune celor ca
Prezent la un seminar pe teme economice desfăşurat la Geneva, analistul Nouriel Roubini a declarat că Grecia este insolvabilă, dificultăţile acesteia fiind amplificate de măsurile de austeritate adoptate de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Conform declaraţiilor lui Roubini, în momentul în care Grecia va ajunge în incapacitate de plată asemenea Argentinei, singurul plan B pe care îl va avea la îndemână va fi restructurarea datoriilor, adică le va propune celor care deţin titluri de stat ajunse la maturitate să le schimbe cu altele care vor ajunge la maturitate mai târziu.
Asemănările dintre criza din Grecia şi Argentina anului 2001 sunt la prima vedere frapante: aceeaşi îndatorare excesivă, aceeaşi incapacitate de a evita falimentul prin devalorizarea monedei. Grecia a renunţat la independenţa sa monetară în momentul adoptării euro, la fel cum a făcut-o Argentina când a instaurat paritatea peso-dolar în timpul mandatelor preşedinţilor Carlos Menem (1989-1999) şi Fernando De La Rua (1999-2001).
Prăbuşirea economică argentiniană a antrenat la sfârşitul lui 2001 o gravă criză socială şi revolte soldate cu 30 de morţi. A urmat o criză instituţională, când între 20 decembrie 2001 şi 6 ianuarie 2002 s-au succedat la putere nu mai puţin de cinci preşedinţi.