Pelicula alb-negru din 1931 a fost proiectată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, într-un decor perfect, vechiul castel Bánnfy din comuna Bonţida, şi cu interpretarea live a chitaristului Gary Lucas, unul dintre cei mai buni din lume, pe post de coloană sonoră.
Vampirul, unul dintre cele mai influente personaje din cultura pop actuală, a fost protagonistul unei proiecţii speciale de la TIFF, duminică seară, un spectacol care a îmbinat filmul cu muzica live, pe jumătate improvizată a unuia dintre cei mai buni chitarişti ai lumii.
Ambianţa a fost perfectă pentru un horror retro: 500 de oameni în public încercuiţi de torţe şi ferestre luminate într-o culoare sângerie. „Dracula" din 1931, vorbit în spaniolă, a fost acompaniat de muzica lui Gary Lucas, un mare fan al personajului despre care se spune că a locuit în Transilvania. Varianta filmului prezentată la TIFF a fost găsită într-o arhivă din Cuba şi a mai fost prezentată, până duminică, doar la un festival din Havana. Proiecţia de la Cluj a fost premiera europeană a peliculei.
Proiecţie în aer liber, la TIFF
„Pot spune că l-am adus pe Dracula în «casa» lui, Transilvania", a spus Gary Lucas la o conferinţă de presă înainte de eveniment. Chitaristul american a povestit că s-a îndrăgostit de personajul creat de Bram Stoker odată cu citirea romanului, şi că în acel moment, în copilărie, a făcut documentări serioase legate de România şi chiar a scris o compunere despre ţara noastră pentru şcoală. „De aceea, prezenţa mea aici este o onoare", a spus Lucas.
Pelicule în aer liber
Pe lângă filmele de la Castelul Bánnfy, clujenii şi vizitatorii de la TIFF au mai putut urmări pelicule în aer liber şi în Piaţa Unirii, pe un ecran gigantic, în cadrul Ursus Open Air, marca de bere fiind sponsorul festivalului pentru al doilea an consecutiv. @N_P