Plafonarea cursului ii ajuta pe clientii cu rate la credite in valuta, dar ii dezavantajeaza pe exportatori si incurajeaza importul, spun analistii. Sunt banii de la FMI risipiti pentru sustinerea unui curs fundamental dezechilibrat?
Banca Nationala a cheltuit intre jumatate de miliard si un miliard de euro din rezerva valutara doar in luna mai ca sa tina cursul aproape pe loc, intre 4,1 si 4,2 lei pentru un euro, in timp ce pietele financiare internationale erau zdruncinate de furtuna financiara din Grecia, calculeaza analistii ING Bank si sustin ca pretul interventiilor s-ar putea vedea in lunile urmatoare intr-o volatilitate mai mare a dobanzilor la leu, care deja au urcat de la 2-3% pe an la 6-7% pe an in ultimele saptamani.
"Un volum atat de mare dupa standarde istorice al interventiilor pe piata valutara arata ca presiunile de depreciere a leului au fost foarte importante si cel mai probabil nu mai exista lichiditati in exces pe piata monetara. Avand in vedere ca bancile au pariat probabil pe deprecierea leului, ne asteptam la o volatilitate importanta a dobanzilor in perioada urmatoare, in conditiile in care BNR a demonstrat ca are o preferinta pentru stabilitatea cursului", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
BNR a anuntat marti ca rezerva valutara a coborat in mai cu aproape 400 de milioane de euro, pana la 31,9 miliarde de euro. Incepand din mai anul trecut, in rezerva valutara a BNR au intrat circa 7 miliarde de euro din imprumutul contractat de la Fondul Monetar International, banii avand destinatia oficiala de echilibrare a balantei de plati, respectiv sa permita acomodarea presiunilor de depreciere a leului.
In ultima parte din aprilie si pe tot parcursul lunii mai dealerii au suspectat interventii discrete ale BNR, derulate prin intermediul a doua mari banci locale, menite sa tina euro pe pa