„Totul despre scurtmetraj”, cartea unuia dintre cei mai renumiţi scriitori-fantomă din Marea Britanie, Clifford Thurlow, va fi prezentată mâine la TIFF.
„Scenariul. Scenariul. Scenariul. Dacă scenariul nu e în regulă, nu o vei scoate cu bine la capăt. E, totodată, şi singura etapă din procesul de realizare a unui film care nu costă bani – exceptând berile şi cafeaua – şi o poţi prelungi, ca da Vinci cu Mona Lisa, până îţi iese o capodoperă”, e primul sfat pe care îl dă Clifford Thurlow (58 de ani), autorul volumului „Totul despre scurtmetraj”, cineaştilor începători.
Colecţia Arta 007, a editurii IBU Publishing, din care face parte şi această carte, va fi prezentată mâine, de la ora 11.30, la TIFF Meeting Point, în curtea interioară a Muzeului de Artă din Cluj Napoca. Arta 007 cuprinde seriile „Filme pentru toţi” – primele două volume editate sunt „Noul Val Francez”, de Michel Marie, şi „Filmul Japonez”, de Max Tessier - şi „Practica filmului”. În cadrul acestuia din urmă, a fost tradus şi volumul lui Clifford Thurlow. La evenimentul de mâine vor participa criticii de film Cristina Corciovescu, Mihai Fulger şi Florin Barbu.
A lucrat cu Dalai Lama
Ideea unui ghid pentru debutanţii într-ale regiei i-a fost dată scriitorului şi cineastului britanic de către un editor care a sesizat „gaura” de pe raftul cu volume despre cinema. „Exista un loc disponibil pe piaţă pentru exact o asemenea carte şi editorul de la Berg, din Marea Britanie, parte a MacMillan Group, m-a angajat să o scriu. Ei m-au ajutat, totodată, să-mi finanţez scurtmetrajul «Greta May», o adaptare după una dintre povestirile mele”, povesteşte Thurlow pentru „Evenimentul zilei”.
Thurlow are faima unuia dintre cei mai talentaţi scriitori-fantomă din Marea Britanie. În tinereţe, a lucrat cu Dalai Lama, a contribuit la traducerea textelor sacre tibetane din sanscrită în engleză, şi a făc