Tinerii care se visează navigatori pot obţine brevetul în doar doi ani, la primul colegiu nautic din ţară, aflat la doi paşi de Bucureşti. Sursa: Vlad Stănescu
Un salariu de 1.500-2.000 de euro pe lună ar face cu ochiul oricărui tânăr, mai ales în această perioadă de criză economică. Iar pentru asta e nevoie de numai doi ani de pregătire, ce-i drept, destul de serioasă, urmaţi de un examen la Autoritatea Navală Română.
În condiţiile în care statul român şcoleşte navigatori în patru ani, primul colegiu nautic din România, inaugurat ieri, ar pu tea aduna curând cereri de la mai mult de 250 de tineri cât poate şcolariza în acest moment.
Valuri pe Lacul Mogoşoaia
Marea a fost agitată ieri, ba chiar a şi nins, furtuna stătea mai să se dezlănţuie, în timp ce „cârmaşul”, în persoana lui Stelian Cojocaru, privea liniştit văzduhul, ca şi cum ar fi fost o zi liniştită de vară. „Pe vapor, ca şi în ma şină, dacă vrei să eviţi coliziunea, virezi dreapta”, îşi face timp acesta să şi clarifice.
Relaxarea lui este explicată prin faptul că se află într-un simulator de navigaţie per formant şi face o demonstraţie pentru presă, cu ocazia inaugurării Colegiului Nautic Român, în localitatea Mogoşoaia (Ilfov), la doi paşi de Bucureşti.
Colegiul pregăteşte ofiţeri de punte maritimi şi marinari, iar pe viitor îşi propune să formeze şi mecanici şi electricieni navali. Cum se explică faptul că un colegiu se poate lăuda, în doi ani, cu acelaşi tip de specialişti ca şi aceia care ies, după patru ani de studii, de pe băncile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa?
„Academia scoate după patru ani ingineri în domeniul naval, planurile de învăţământ fiind îndreptate spre discipline tehnice. Noi am eliminat din planul de învăţământ disciplinele care nu au legătură cu pregătirea unui ofiţer de punte”, a