Singurul comportament pe care un manager il primeste din partea angajatilor este cel pe care il modeleaza, tolereaza si impune pe termen lung. Aceasta este, in opinia lui lui Jim Bagnola (foto), unul dintre cei mai titrati "guru" ai leadership-ului la nivel global, esenta cursului pe care l-a sustinut pe 4 iunie, la Bucuresti, in fata a peste 100 de manageri din Romania.
"Comportamentul managerului fata de subalternii sai este comportamentul care ajunge prin customer care la clientul final. Imi dau seama cand un manager isi face bine treaba prin serviciul de customer care", a spus Bagnola, in cadrul evenimentului, organizat de Leaders Romania.
Astfel, specialistul in leadership subliniaza faptul ca directorii de companii sau departamente sunt manageri de "energie", prin comportamentul lor acestia putand creste sau scadea moralul angajatilor.
"Sa va dau un exemplu. Am lucrat cu un presedinte de companie, care la un moment dat, cand se afla in lift cu managerul de resurse umane, nu i-a raspuns acestuia din urma la salut, ceea ce evident l-a demotivat pe angajat. Avand o companie cu 6.000 de angajati, nu ma asteptam sa ii cunoasca pe toti, insa i-ar fi luat 15 secunde sa raspunda la acel salut si sa zambeasca, iar acest lucru ar fi insemnat cateva saptamani de energie pozitiva pentru angajat", povesteste Bagnola.
Astfel, in opinia acestuia, managerul trebuie sa aiba un comportament care sa genereze o energie pozitiva: incepand de la salut si continuand cu feed-back-ul si cu felul in care gestioneaza performanta angajatilor.
Pentru situatiile cand obiectivele nu sunt indeplinite, Bagnola ii sfatuieste pe manageri sa le atraga atentia angajatilor prin intrebarile potrivite puse la momentul potrivit.
Cum se pun intrebarile? Bagnola spune ca managerul poate invata doar din experienta cum sa utilizeze intrebarile i