Soarta legilor austeritatii elaborate de Guvern va fi la mana Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), daca Executivul va rezista celor doua motiuni de cenzura ce vor fi introduse saptamana viitoare de PSD, dupa angajarea raspunderii in Parlament.
Lupta pentru desemnarea de catre Legislativ a doi noi judecatori la Curtea Constitutionala capata valente dramatice prin prisma acestei situatii fara precedent: declararea ca neconstitutionale a legilor privind reducerea salariilor si a pensiilor ar surpa temelia oricarei incercari de a reduce cheltuielile publice in modul decis de Guvern; orizontul si asa vag al politicilor guvernamentale ar deveni de-a dreptul opac, iar soarta Cabinetului, abia scapat din capcana motiunilor, de-a dreptul penibila.
PSD a anuntat ca va ataca cele doua legi la Curtea Constitutionala. Iar in aceasta luna au expirat sau expira mandatele a trei judecatori de la Curtea Constitutionala - presedintele Ioan Vida si judecatorii Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu. Acesta din urma a fost reconfirmat de presedintele Traian Basescu miercuri (el neavand pana la acel moment mandat intreg, ci doar inlocuindu-l pe Petre Ninosu, decedat in urma cu doi ani).
Cei noua judecatori ai Curtii sunt desemnati de Presedintie (trei judecatori), Senat (trei judecatori) si Camera (trei judecatori). In situatia de fata, fiecare institutie desemneaza cate un judecator.
Ca niciodata insa, la Camera si la Senat, lucrurile s-au blocat. In traditia de 18 ani a Curtii Constitutionale, numirea judecatorilor se facea in urma unei intelegeri intre partide. Insa acum puterea si opozitia si-au desemnat propriii candidati.
La Senat candideaza cu sanse majore Teodor Melescanu (fost ministru de externe in guvernul PDSR si al apararii in guvernul PNL - propus de PNL), in vreme ce Antoanella Motoc (propusa de PDL) nu a ob