Sunt printre noi, ne temem de ei, dar nu facem nimic pentru a ne pune la adapost de spaima. Vorbim despre detinutii eliberati din inchisori. Fugim cand aflam ca au iesit din puscarie, le intoarcem tematori spatele cand ne cer ajutorul, si evitam pe cat posibil sa avem de-a face cu ei. Explicabil, spun sociologii. Insa tot ei atrag atentia ca, fara sprijin, acesti detinuti au toate sansele sa ajunga recidivisti periculosi. Iata povestea unuia dintre ei.
Pe Ion Savin, viata nu l-a iubit. Si atunci, el i-a raspuns cu aceeasi moneda: a urat-o intr-atat incat a luat-o ori de cate ori a avut ocazia. Din cei 55 de ani pe care-i are, 31 i-a petrecut in puscarie, pentru ca a ucis doi oameni. Pe primul l-a omorat la 23 de ani, din gelozie. A facut aproape zece ani de puscarie si a fost eliberat in 1988, dupa decretul ceausist de amnistiere.
Studiile facute pe profilul detinutilor arata insa ca, odata eliberati din inchisoare, neintegrati in societate prin programe atent concepute, peste 70 la suta dintre infractori tind sa recidiveze, atragand de partea lor inocenti si, de obicei, recurgand la acte mai violente decat cele de la prima condamnare. Savin Ion a confirmat statistica. La numai 6 luni de la eliberare, a ajuns din nou la inchisoare.
Dupa doua decenii de detentie, memoria a inceput sa-i joace feste. Nici daca si-ar citi dosarul probabil ca nu si-ar aminti prea multe - din 88 pana in zilele noastre, din documente au ramas doar niste pagini injumatatite, ilizibile. In mintea lui, mobilul celor doua crime se confunda: femei, bautura, gelozie, cutite, lupta pe viata si, mai ales, pe moarte. In realitate insa, a doua oara, Savin Ion l-a ucis in bataie, cu o teava, pe paznicul unui fost CAP din comuna constanteana Castelu. Luase cu el alti trei indivizi, carora le promisese ca vor putea fura un porc.
In august 2009, dupa 21 de ani de detentie,