Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita.
Idolii Forului
"Idolii Forului" - o carte care demonstreaza nevoia de a avea o clasa de mijloc in cultura si societate si examineaza divortul dintre "elite" si "mase". De ce e o clasa de mijloc a spiritului de preferat "elitei" intelectualilor publici? Este ideea de intelectual public, enciclopedic, fara o specializare data, perimata in secolul XXI? Poate amana fascinatia publica fata de ideea de intelectual "enciclopedic" amator remodernizarea estului Europei si a Romaniei?
Sorin Adam Matei, universitar american si autorul volumului "Boierii mintii", coordoneaza, impreuna cu Mona Momescu, lector la Universitatea Ovidius, Constanta si lector de limba romana la Columbia University, un volum