Papa Benedict al XVI-lea începe vineri o vizită de trei zile în Cipru, o premieră în această insulă, în care populaţia este majoritar ortodoxă. De altfel, vizita şefului Bisericii Catolice la Nicosia face parte din strategia sa de dezgheţ a relaţiilor cu ortodocşii. Vaticanul subliniază faptul că "ameliorarea relaţiilor cu bisericile orientale este unul dintre punctele remarcabile ale acţiunii lui Benedict al XVI-lea".
Papa Benedict al XVI-lea începe vineri o vizită de trei zile în Cipru, o premieră în această insulă, în care populaţia este majoritar ortodoxă. De altfel, vizita şefului Bisericii Catolice la Nicosia face parte din strategia sa de dezgheţ a relaţiilor cu ortodocşii.
Vaticanul subliniază faptul că "ameliorarea relaţiilor cu bisericile orientale este unul dintre punctele remarcabile ale acţiunii lui Benedict al XVI-lea".
Cu toate acestea, alţi observatori remarcă faptul că "una e să întreţii relaţii cordiale, alta este să faci progrese în dialogul ecumenic".
Orice ar fi, însă, prezenţa lui Benedict în Cipru este o premieră pentru un Papă în această insulă mediteraneană a cărei biserică ortodoxă, autonomă, rămâne totuşi foarte apropiată de cea din Rusia. Cu alte cuvinte, etapa de la Nicosia poate fi considerată o nouă tentativă de apropiere a Vaticanului de patriarhatul din Moscova.
La faţa locului, în Cipru, liderul catolicilor va găsi însă o comunitate ortodoxă diviziată în privinţa sa. Influentul episcop de Limasol s-a opus de exemplu vizitei Suveranului Pontif, dar a fost repede pus la punct de şeful său, arhiepiscopul bisericii locale, care a estimat că vizita Papei nu constituie vreun pericol.
De altfel, arhiepiscopul Crisostomos II, adept al dialogului cu Vaticanul a sprijinit iniţiativa preşedintelui Demetris Cristofias de a-l invita pe Benedict al XVI-lea. Rămâne acum de văzut ce primire i se va face acestuia în