Ismail Kadare
Mesagerii ploii
Editura Humanitas Fiction
Tradus in zeci de limbi, Ismail Kadare este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane şi primul laureat al Man Booker International Prize. Romanul de faţă a apărut in 1970, cu titlul "Cetatea", dar prima versiune definitivă, necenzurată, a văzut lumina tiparului abia in 1994 in Franţa, cu titlul de acum. Acţiunea se petrece in veacul al XV-lea. Locuitorii cetăţii de scaun n-au acceptat pacea otomană şi acum aşteaptă riposta imperiului. Capitularea pare doar o chestiune de timp, dar cei asediaţi rezistă luni la rând, chiar şi lipsiţi de apă. "O parabolă cutremurătoare despre nebunia şi ororile războiului, din care nimeni nu iese invingător" (The London Review of Books).
Niall Griffiths
Sfârtecări
Editura Pandora M
Niall Griffiths (născut in 1966) a publicat până acum şase romane, pentru unul dintre ele obţinând premiul pentru cea mai bună carte galeză a anului. Romanul de faţă, din 2000 (primul publicat de autor), este povestea unor dependenţi de droguri dintr-un orşel de coastă din Ţara Galilor. Lumea este văzută prin ochii unor consumatori de stupefiante care "nu fac altceva decât să se apropie metodic de moarte". Un roman scris in argou, cu personaje vii, fiecare cu povestea lui credibilă, fantasmele şi infrângerile proprii, chiar dacă existenţele lor sunt insuportabile. Traducere din engleză de Ciprian Şiulea. P.S. realizat de Valentin Protopopescu.
Tzvetan Todorov
Viaţa comună
Eseu de antroplogie generală
Editura Humanitas
"Antropologia generală se situează la jumătatea drumului dintre ştiinţele umane şi filosofie, fără a se opune niciuneia dintre ele, constituind mai degrabă o punte care le permite să se regăsească, sau un spaţiu intermediar care le facilitează articularea. (...) M-a