Extrema-dreaptă ungară intenţionează să organizeze vineri, la Versailles, un protest faţă de Tratatul de la Trianon, semnat în urmă 90 de ani în Franţa, informează cotidianul L'Express, iar socialiştii ungari nu vor participa vineri la comemorăriile organizate în Ungaria, potrivit Politics.hu.
Partidul Socialist ungar nu vor participa vineri la sesiunea Parlamentului din Ungaria consacrată comemorării a 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, a anunţat parlamentarul Laszlo Mandur, citat de site-ul Politics.hu.
Socialiştii au votat împotriva unei legi adoptate luni, prin care data de 4 iunie este declarată Zi de Coeziune Naţională, pentru că au apreciat că textul discriminează parlamentarii atei.
Parlamentul ungar va organiza vineri, la ora locală 16.30 (17.30 ora României), o sesiune prin care comemorează Tratatul de la Trianon. În cursul şedinţei va lua cuvântul şi preşedintele Laszlo Solyom.
Reuniunea extremei ungare de dreapta din Franţa va avea loc vineri dimineaţă şi va fi urmată de o ceremonie, după-amiază, la ora la care a fost semnat documentul, la catedrala din Versailles.
La 4 iunie 1920, pe ruinele Imperiului Austro-Ungar dispărut cu doi ani mai devreme, învingătorii din Primul Război Mondial au redesenat frontierele Ungariei, care a renunţat la două treimi din teritoriul pe care îl avea în favoarea Austriei, Cehoslovaciei, României şi Iugoslaviei.
Eu sunt premierul a 15 milioane de unguri, în sufletul meu, declara, în 1990, primul şef al Guvernului din perioada comunistă, Jozef Antall, o aluzie directă la adresa ungurilor din diaspora, scrie L'Express.
După o perioadă interbelică dominată de nostalgie, comunismul a acoperit, fără să închidă, această rană din istorie. Însă, după instaurarea democraţiei, a ieşit din nou la luminică, mai scrie cotidianul citat.
Citiţi şi:
Secuii au plecat în pe