Director artistic la Disneyland Paris, Sirli, a cărui muzică acompaniază spectacole pe toate scenele lumii, spune că succesul se naşte din revoltă.
Muzica lui Vasile Sirli s-a auzit zilele acestea şi la Festivalul de Film de la Cluj, la proiecţia filmului “Caravana Cinematografică” a lui Titus Muntean, dar şi la Festivalul de Teatru de la Sibiu, unde fastuasa producţie “Faust” a lui Silviu Purcărete a primit ropote de aplauze. Lucrează de ani buni cu Silviu Purcărete şi cu Helmuth Sturmer, cu care a făcut spectacole în toată lumea.
“Stilul de a lucra a evoluat cu timpul. Nu pot colabora cu un regizor dacă nu am încredere. Îmi place felul lui Silviu de a aborda textul. Mă interesează construcţia în faza de concept”, spune Vasile Sirli, care locuieşte de multă vreme la Paris unde, în ultimii 20 de ani, s-a îngrijit ca lumea celor 101 de dalmaţieni sa aibă sunet, sau ca “Ţara Minunilor” în care s-a pierdut micuţa Alice, sa fie însufleţită de cântece.
Postul de director artistic al imperiului Disneyland nu l-a acaparat însă cu totul; o serie de piese de teatru îl reprezintă pe scene prestigioase ale lumii, cum ar fi „Furtuna“, în Anglia, „Visul unei nopţi de vară“, în Norvegia, spectacolele de la Limoges sau “Faust”-ul lui Purcărete, alaturi de de „Pescăruşul“ sau „Faversham“, puse în scenă de Lucian Pintilie, „Fraţii Karamazov“ sau „Cum vă place“, în montarea lui Dan Micu. A lucrat pentru filme cu Lucian Pintilie, Daneliuc, Nicu Stan, Malvina Urşianu, Stere Gulea, dar nu ţine să facă muzica de film. O face doar pentru prieteni.
EVZ: Lecţia succesului internaţional…
Vasile Sirli: Uneori, succesul se naşte din revoltă, deşi revolta, chiar şi când vine vorba de rapperi, ţine întotdeauna până la prima sută de mii de discuri vândute. După acest record, colţurile se rotunjesc. Până la urmă totul ţine de dorinţa de a se îmbur