Autorii unui studiu global privind detenţiile secrete din cadrul războiului american împotriva terorismului, prezentat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, cer o anchetă independentă şi transparentă privind centrele folosite, inclusiv în România, relatează Voice of America.
Ţări din întreaga lume ţin oameni în centre secrete de detenţie pentru diferite motive, în special pentru a lupta împotriva terorismului, a afirmat anchetatorul special al ONU pentru tortură, Manfred Nowack, scrie Voice of America.
Raportul arată că detenţia secretă nu este o tehnică nouă. Autorii subliniază că această practică nu a început după atentatele din 11 septembrie 2001, ci a fost folosită pe scară largă în America Latină în anii '70.
Cred că 11 septembrie este important şi că, după 11 septembrie, sub conducerea Statelor Unite, şi ţări democratice s-au implicat în astfel de practici care, până atunci, apăreau mai ales în dictaturi militare şi alte dictaturi, a spus Nowack.
Aş spune că, după ce preşedintele Obama a preluat conducerea, Statele Unite şi-au schimbat fundamental politica, a adăugat el.
Anchetatorul special al ONU pe probleme de contraterorism, Martin Scheinin, a declarat că programul CIA de detenţie secretă a fost întrerupt. Dar a afirmat că există încă tipare ale detenţiei secrete în zonele de conflict. El a precizat că oameni sunt deţinuţi acolo temporar sau pentru perioade mai lungi de timp, fără acces la Crucea Roşie.
Mii de persoane au fost ţinute în închisori secrete, construite special pe teritoriu străin, unde ar fi fost folosită tortura, mai arată studiul.
Raportul enumeră România, Thailanda, Polonia şi Lituania printre ţările unde CIA a avut astfel de centre.
Anchetatorii au apreciat că raportul a fost primit mai bine decât se aşteptat de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, ţinând cont de natura sa controversa