Impactul este iminent, nava din fata noastra se apropie din ce in ce mai mult, iar valurile in loc sa ne desparta, ne imping una spre cealalta. Furtuna o sa ciocneasca cele doua vase ca pe doua nuci si o sa ne inghita cu tot cu coji.
Bordul navei bipaie si se inverzeste, semn ca trebuie sa viram dreapta, e ultima noastra sansa de scapare...pana la urmatorul curs in fata simulatorului. Recent, in Bucuresti, s-a lansat primul Colegiu Nautic Roman care e dotat printre altele cu un simulator Transas Marine ce a costat cateva sute de mii de euro si care reda conditii reale de navigatie. Simulatorul va fi folosit pe rand de echipe formate din 6 studenti, incepand din toamna cand CNR isi va deschide oficial portile pentru cursanti - tinerii care au absolvit liceul, dar si cei mai in varsta carora criza le-a impus o schimbare de cariera.
Colegiul Nautic Roman este un proiect privat initiat de omul de afaceri Mihai Marcu, proprietarul MedLife si Nautic Life, care spre deosebire de scolile de stat dureaza doar 2 ani avand ca finalitate brevetul international de ofiter maritim. Colegiul a fost dezvoltat pe infrastructura showroomului Nautic Life din Mogosoaia si s-a lansat cu o investitie de aproximativ 1 milion de euro, mare parte din bani fiind alocati pentru spatiile de invatamant care vor primi in toamna aproximativ 250 de studenti. "Intr-un an si jumatate investitia initiala se va ridica probabil la 7-8 milioane pentru ca dorim sa construim camine si facilitati pentru un numar tot mai mare de studenti", spune Mihai Marcu. "Este un proiect care se poate dezvolta pentru 20 de ani de aici incolo", adauga Stelian Cojocaru, presedinte si director general al Colegiului Nautic.
La urma urmei, domeniul maritim are in momentul de fata un deficit mare de forta de munca si e pregatit sa primeasca "la bord" aproximativ 30.000- 40.000 de oameni, conform speci