Un eveniment nefericit din viaţă a făcut-o să devină o adevărată luptătoare. A aflat că unul din copiii ei este diagnosticat cu o boală gravă. De atunci, se luptă zi de zi.
Contactul Doricăi Dan cu problemele generate de bolile rare a fost unul cât se poate de nefericit. Dorica a aflat că fiica ei suferă de Sindromul Prader Willi (SPW), o boală cvasi-necunoscută în lumea medicală din România. Bolnavii cu SPW nu au acea senzaţie de saţietate, iar din această cauză ei pot mânca extrem de mult. Dacă boala nu este tratată corespunzător, pacienţii vor deveni obezi sau, chiar mai grav, pot muri.
Strategii naţionale elaborate la Zalău
Dorica a luat această luptă aproape pe cont propriu, iar în anul 2003 a înfiinţat Asociaţia Prader Willi România, din dorinţa de a reuni eforturile pacienţilor, familiilor şi specialiştilor din România pentru a oferi o viaţă mai bună celor afectaţi de SPW şi de alte boli genetice rare. În ultimii trei ani, numele Doricăi Dan a devenit extrem de bine cunoscut şi pe plan internaţional.
„În octombrie 2005 am deschis primul Centru de Informare pentru Boli Genetice Rare la Zalău. Am organizat mai multe conferinţe naţionale, europene şi mondiale şi am atras mulţi specialişti şi voluntari în organizaţie. În 2007, am iniţiat Alianţa Naţională pentru Boli Rare care reuneşte organizaţiile de pacienţi cu anumite boli rare şi am iniţiat acţiuni pentru Planul Naţional de Boli Rare“, explică psihologul.
Aleasă în conducerea mai multor organizaţii
Tot în 2007 Dorica Dan a devenit membru în board-ul director al organizaţiei EURORDIS – European Organization for Rare Diseases, care are aproximativ 400 de organizaţii din Europa, şi în board-ul IPWSO – International Prader Willi Sindrome Organization. „În 2008, am semnat un parteneriat cu Ministerul Sănă