Unghiile îngălbenite, îngroşate şi sfărâmicioase sunt semn de infecţie. Boala recidivează şi se poate transmite.
Onicomicoza este cea mai frecventă boală a unghiilor. Afectează aproximativ unul din zece adulţi şi mai mult de jumătate din persoanele cu vârste de peste 70 de ani.
Boala constă în infectarea unghiei cu o ciupercă banală, ce trăieşte în mod obişnuit pe piele şi care, în anumite condiţii, pătrunde în unghie sau în ţesutul subunghial. Se asociază frecvent cu unghiile încarnate şi se localizează mai ales la picioare.
Bolile circulatorii şi diabetul cresc riscul
Cei care suferă de diabet şi de probleme circulatorii au un risc mai mare de onicomicoză. În cazul lor, boala se poate suprainfecta cu bacterii, ceea ce îi agravează evoluţia, ducând la apariţia unor secreţii purulente şi a febrei. În plus, condiţiile care slăbesc imunitatea favorizează infecţiile unghiilor.
Transpiraţia, factor favorizant
În 90 la sută din cazuri, boala este provocată de Tricophyton, o ciupercă favorizată de mediul cald şi umed. Găseşte condiţii prielnice în pantofii sport, pe podeaua cabinelor de duş din spaţiile publice, în bazine de înot şi în saune. Poate fi transmisă de la o persoană la alta şi prin intermediul obiectelor de igienă personală, cum ar fi prosoapele, forfecuţele şi pilele de unghii. Mai rar, boala este provocată de candida, în urma unor tratamente cu antibiotice.
Ciuperca degradează keratina
Ciuperca profită de leziunile existente la nivelul unghiei pentru a pătrunde între straturile de keratină. Striaţiile unghiei, rănile provocate prin smulgerea colţurilor, agresarea unghiei prin purtarea unor pantofi prea strâmţi cresc riscul de infecţie. Unghia afectată se acoperă cu pete şi cu striuri galbene, verzui sau maronii, se îngroaşă şi se exfoliază pe margine. Sub ea poate să apară un depozit de consistenţă sfărâmicioasă