Marcela Chirileanu este una dintre persoanele pe care după 27 de ani de muncă statul o răsplăteşte cu tăierea a 25% din leafă.
Femeia este educatoare la Grădiniţa cu Program Normal 12 din Nicolina şi are grijă de 23 de copii din grupa pregătitoare. Zilele ei sunt pline. În intervalul 8.00-13.00 trebuie să facă tot felul de activităţi cu cei mici, după care preţ de 2-3 ore se pregăteşte pentru a doua zi. Micuţii epuizează întreaga energie a femeii, iar serbarea de sfârşit de an presupune o muncă de erou.
Zeci de repetiţii pentru serbare
Poeziile sunt recitate cu dedicare, coregrafia este repetată la infinit, iar cântecelele sunt deliciul acestor evenimente. „Pentru o serbare de sfârşit de an repetăm tot anul. Pentru cele tematice ne pregătim 2-3 săptămâni. Este o muncă imensă, trebuie făcute zeci de repetiţii, confecţionăm împreună cadouri pentru părinţi. În paralel, trebuie să-i pregătesc şi pentru şcoală, să-i învăţ să socializeze, să aibă răbdare să stea 30 de minute în bancă, să-şi depăşească emoţiile în public", povesteşte educatoarea.
Banii nu-i ajung pentru pastile
După reducerea salariului, educatoarea va mai rămâne doar cu 1.125 de lei, bani insuficienţi pentru medicamentele pe care este nevoită să le cumpere lunar. „Mi-am făcut socoteala şi am văzut că nu-mi ajung banii. Am multe boli şi lunar dau 200 de lei numai pentru medicamente", spune educatoarea.
Din aceşti bani, trebuie să-şi achite rata de 360 de lei la bancă, să-şi întreţină locuinţa şi să-şi crească copilul, care se află în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu". Problemele financiare nu trebuie însă să-i afecteze activitatea la grădiniţă. „Sunt foarte dedicată meseriei, m-am apropiat de copii, iar dacă ceva este în neregulă ei imediat simt", mărturiseşte educatoarea.
Citeşte şi:
Iaşi: Şase lei pentru fiecare viaţă pe care o salvează