16 produse alimentare sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se află în fază avansată pentru obţinerea certificării europene de produse tradiţionale, a anunţat, ieri, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.
Printre produsele respective se află păstrăvul afumat din zona Braşovului, dar şi cârnaţii de Pleşcoi.
Mihail Dumitru a explicat: "Avem 2.653 de proiecte din partea producătorilor români în baza de date a ministerului, produsele acestora fiind recunoscute la nivel naţional ca produse tradiţionale. Dintre acestea, 16 dosare sunt în faza avansată, urmând să fie depuse pentru a fi recunoscute la nivel european. Dacă vor trece de acest nivel vor primi denumirea de indicaţie de origine geografică ceea ce înseamnă că produsele lor şi zonele unde sunt fabricate vor fi recunoscute în Europa".
Până în prezent, un singur produs alimentar românesc a fost recunoscut la nivel european, respectiv magiunul natural de prune Topoloveni.
Ministrul Agriculturii a precizat: "Pe piaţa produselor tradiţionale ar trebui să fim mai prezenţi. Produsele din lapte şi carne, precum şi mierea, sunt doar câteva dintre produsele tradiţionale. Ministerul sprijină producătorii pentru a-şi dezvolta produsele tradiţionale şi a creşte calitatea acestora, pentru a fi prezente pe pieţele europene".
În acest sens, ministerul colaborează cu Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti.
Ovidiu Vrânceanu, Braşov 16 produse alimentare sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se află în fază avansată pentru obţinerea certificării europene de produse tradiţionale, a anunţat, ieri, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.
Printre produsele respective se află păstrăvul afumat din zona Braşovului, dar şi cârnaţii de Pleşcoi.
Mihail Dumitru a explicat: "Avem 2.653 de proiecte din