Cheltuielile statului cu bugetarii au crescut în primul trimestru al anului de două ori mai mult decât inflaţia, faţă de ultimul trimestru din 2009, arată datele INS. De vină ar fi stimulentele acordate în instituţiile de stat, cum ar fi primele de Paşte şi cel de-al 13-lea salariu. Vice-preşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea spune la RFI că reforma economică nu va fi afectată de stimulentele acordate în sistemul bugetar.
Cheltuielile statului cu bugetarii au crescut în primul trimestru al anului de două ori mai mult decât inflaţia, faţă de ultimul trimestru din 2009, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
În timp ce unii analişti susţin că reforma va eşua în condiţiile în care nu se renunţă la stimulentele acordate în instituţiile de stat, cum ar fi primele acordate de Paşte şi acordarea celui de-al 13-lea salariu, sindicaliştii susţin contrariul.
Vice-preşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea (audio) spune la RFI că reforma economică nu va fi afectată de stimulentele acordate în sistemul bugetar şi menţionează că totalul acestora nu a depăşit 1,2 miliarde de lei anul trecut, sumă relativ mică, apreciază el.
"Există nişte probleme legate de sistemul acesta de stimulente, pentru că este un sistem netransparent şi care avantajează în special clientela politică, pentru că deşi stimulentele respective sunt acordate în mai multe instituţii publice, modul în care fondurile respective sunt împărţite la nivelul salariaţilor este dreptul suveran al managementului de nivel mediu al instituţiilor publice respective să şi producă o sumedenie de discriminări, dar a lega restructurarea economiei naţionale de aceste sume care acordă ca stimulente, nu, este mult prea mult", explică Petru Dandea.
Datele INS arată pe de altă parte că mediul privat a înregistrat scăderi ale aceluiaşi indicator, semn că ajustările salariale continuă la privat şi ră