Singurul mod de a-i „cuminţi“ pe cei care fac mizerie pe lângă punctele de colectare a deşeurilor este de a-i obliga să facă muncă în folosul comunităţii.
Prima „captură“ a poliţiştilor comunitari a fost înregistrată în această săptămână. Agenţii au raportat că au surprins pe strada Paharnicului trei persoane care răscoleau prin pubele. „Nu au fost agresivi. Le-am explicat că nu e voie să umbli prin deşeurile depozitate în pubele pentru că e sursă de infecţie şi produc mizerie prin preajmă“, spune Dumitru Crăescu, şeful Poliţiei Comunitare din cadrul Primăriei pietrene.
Amenda nu are niciun efect
Acesta susţine că aplicarea de sancţiuni, care pot ajunge până la 1.000 de lei, nu este o soluţie. „Aceşti oameni nu sunt solvabili, iar amenda nu are niciun efect. Mai degrabă s-au arătat speriaţi atunci când au auzit că pot fi obligaţi să facă muncă în folosul comunităţii, dar o astfel de decizie poate fi impusă doar după un circuit birocratic finalizat cu dispoziţia instanţei, ceea ce durează cel puţin o lună“, mai spune şeful Poliţiei Comunitare.
Disconfortul creat de persoanele care au astfel de preocupări este sesizat de locatarii nevoiţi să suporte deranjul din zona adiacentă platformelor unde sunt amplasate containerele. „Într-o zi am dat de trei vlăjgani care «făceau inventarul» la pubele şi le-am atras atenţia că nu e bine ce fac. După replicile pe care le-am primit, dacă nu plecam repede de acolo luam sigur bătaie“, povesteşte pietreanul Marcel Dorofte, locatar în cartierul Mărăţei.
Plângerile populaţiei ajung şi la societatea Brantner, prestatorul serviciului de ridicare a gunoiului menajer depus în cele peste 4.000 de pubele de pe raza oraşului. „Avem 950 de puncte de colectare pe platformele din cartiere şi nicio posibilitate de a le supraveghea. Noi nu avem în sarcină decât serviciul de colectare, iar reclamaţiile