Complexul de la Holercani, lângă Nistru, una dintre moştenirile sovietice ale mai-marilor politicii de la Chişinău, a fost dezvăluit basarabenilor. Sursa: „TIMPUL” (CHIŞINĂU)
Ne apropiem de vilele de protocol din complexul Holercani, aflate pe ma lul Nistrului, şi plouă cu găleata. Urmează să vedem însă, printre picături, un loc istoric în Republica Moldova. „Ghid” ne e actualul preşedinte interimar şi preşedinte al parlamentului de la Chişinău, Mihai Ghimpu.
Construit în anii ’60, complexul i-a adăpostit pe toţi şefii de partid ai fostei republici sovietice, dar şi pe preşedinţii, premierii şi miniştrii noului stat independent. Chiar şi fostul lider al URSS Leonid Ilici Brejnev a fost găzduit, cândva, într-una din vile. Fiecare demnitar îşi avea aici colţişorul său.
„Paradisul moldovenesc” se lasă aşteptat: imediat după poartă se află un bloc cu nouă etaje părăginit, sinistru şi uitat. Urmează câteva clădiri ce seamănă leit cu sanatoriile sovietice. Când deschidem însă poarta vilei prezidenţiale, ploaia conteneşte şi priveliştea se schimbă. Până atunci ascuns, în curte ne aşteaptă Nistrul, cu braţele desfăcute. Ca să ajungi la râu, trebuie să treci printre două case noi.
Pe stânga e vila de odihnă a preşedintelui, pe dreapta - cea a consilierilor săi. Construcţia lor a început în timpul mandatului fostului pre şe dinte Petru Lucinschi şi s-a încheiat în „epoca” Voronin. Pe timpul lui Lucinschi, celelalte vile erau pentru oamenii de afaceri, însă Voronin a decis ca ele să-i găzduiască pe cei din fruntea ministerelor.
În vremea URSS, elita republicii se odihnea la vila rezervată acum lui Ghimpu. „Nici nu ştiam că am trei vile!”, glumeşte acesta, care ar avea la Holercani, potrivit algoritmului, o vilă de preşedinte şi una de şef al parlamentului. Mai are - pe hârtie, cel puţin - una la Condriţa, în faimosul complex