Atenţie la ce cumpăraţi: Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit probleme la peste 36 de tone de lapte şi produse lactate controlate. Pentru produsele alterate, comercianţii au primit 442 de amenzi, în valoare totală de peste 1.260.000 de lei.
Controalele efectuate de către cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat, la nivel naţional, modul de respectare a prevederilor legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, comercializare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum şi a produselor lactate.
Verificările au vizat 809 operatori economici şi 158 de tone de lapte de consum şi produse lactate, dintre care peste 36 de tone (22,9%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Analizele de laborator au scos în evidenţă că 14% din probele de lapte de consum şi produse lactate nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dispus oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa 600 de kilograme de produse în valoare de 4.225 lei, care erau improprii consumului uman, cât şi oprirea temporară de la comercializare a 34.700 kilograme de lapte de consum şi produse lactate în valoare de 228 mii lei, până la remedierea neconformităţilor.
SFATURI PENTRU CONSUMATORI:
- Acordaţi o atenţie deosebită, când cumpăraţi lapte şi produse din lapte, asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare;
- Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea în data durabilităţii minimale;
- Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de