Si In banci, si in companiile romanesti exista o problema cu resursa umana insuficient de bine pregatita si care nu este capabila sa faca fata cerintelor actuale de pe piata, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
El explica astfel inmultirea cazurilor in care firme din diverse sectoare ajung la insolventa dupa esecul discutiilor cu bancile.
"Bancile nu s-au restructurat complet, au si ele problemele lor, insa atat in sistemul bancar, cat si in companii exista o lipsa de resursa umana bine calificata si capabila sa faca fata cerintelor actuale. Pe de alta parte, companiile romanesti invata greu ca banul a devenit rar si greu de atras si probabil ca prelungirea acestui proces va duce si la disparitii de pe piata."
In acelasi timp, ii acuza pe bancheri ca in anii trecuti erau orientati spre gasirea de proiecte usoare, finantate cu "bani obtinuti usor". "Bancile dadeau cu mare usurinta bani pentru malluri, investitiile pentru productie se finantau mai greu. Acum se vede cat de volatile sunt aceste proiecte imobiliare."
In acest context, Tanasescu anticipeaza ca pierderile s-ar putea adanci anul acesta in cazul bancilor mari pentru ca reforma sistemului bancar nu este completa, si ca atare prudenta in acordarea de noi credite este justificata. "Piata bancara trebuie sa treaca printr-o schimbare radicala si inca este in mare suferinta. Este cazul ca si companiile care au nevoie de credit sa aiba alta abordare pentru a fi eligibile si sa se adapteze."
Fostul ministru de finante sustine ca bancile nu au o atitudine diferita fata de companiile cu capital romanesc in comparatie cu cele straine. "Abordarea bancherului depinde de tipul de guvernanta care opereaza intr-o companie. Atat timp cat exista diferente intre managerii locali si aptitudinile manageriale dezvoltate in companii straine, vor exista si diferente de sansa pentru