Mult timp, vizita la psiholog era privită ca o ciudăţenie, cel care apela la un astfel de terapeut fiind suspectat de cunoscuţi că suferă de o boală psihică. În ultima vreme însă, românii au devenit conştienţi de necesitatea acestor întâlniri în anumite momente din viaţă.
Odată cu intrarea ţării noastre în rândul statelor democratice şi din cauza stresului societăţii moderne, preocupările noastre s-au modificat. Fiecare dintre noi este supus zilnic cel puţin unei situaţii stresante. Din această cauză apar frustrări, angoase sau stări de anxietate cu impact asupra vieţii noastre personale şi profesionale.
De aici şi nevoia de a ne elibera de tensiuni, de a înţelege care sunt factorii care au declanşat aceste tulburări. „În ultimii ani, am devenit tot mai mult şi în mod brusc o societate în care individul este centrat pe sine şi pe nevoile sale sau ale grupului restrâns (familia). Acest lucru a dus la consumarea relaţiilor la un nivel superficial, care devine insuficient, şi atunci persoana se trezeşte faţă în faţă cu dorinţa sa de a comunica şi de a se analiza", explică Lena Rusti, psiholog la Mentarex Consult din Bucureşti.
Vorbim, dar nu ne exteriorizăm
Putem observa aceste lucruri şi în viaţa de zi cu zi, în cadrul întâlnirilor cu prietenii. Deşi vorbim mult, ne exteriorizăm din ce în ce mai puţin sentimentele. Aşa s-a întâmplat şi cu Oana, 30 de ani, atunci când, din cauza problemelor familiale, se izolase de prieteni, comunica din ce în ce în mai puţin cu membrii familiei, iar la serviciu era depăşită de sarcini.
Psihoterapia a ajutat-o să se înţeleagă mai bine. „Am fost la psihoterapeut atunci când nu reuşeam să găsesc soluţii la problemele mele, care acţionau ca un cerc vicios. Şedinţele de psihoterapie m-au ajutat să-mi dau seama care-mi sunt priorităţile", spune Oana.
Când e nevoie de intervenţia specialistului
Majorit