Rămăşiţele unui erou anticomunist vor fi deshumate marţi la Gâlgău (pe Someş) de către o echipă a Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR). Aurel Ionac a fost, înainte de victimă a Securităţii, soldat medaliat pentru fapte de armă.
O echipă specializată în identificarea amplasamentului şi deshumarea victimelor Securităţii comuniste se va afla marţi în judeţul Sălaj, pentru o acţiune de recuperare a osemintelor lui Aurel Ionac, la Gâlgău. Echipa coordonată de către dr. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, va demara operaţiunea de la ora 10.00. Conform unui comunicat al CICCR, mobilizarea specialiştilor în localitatea de pe Someş este urmare a unei solicitări de deshumare venite din partea urmaşilor lui Ionac: fiica Szervaczius Elena şi nepotul Szervaczius Laszlo.
Ucis de cadrele Securităţii din Dej
Ionac Aurel şi-a manifestat opoziţia în cadrul comunităţii locale faţă de noua orânduire, după instaurarea regimului comunist. Devenit un personaj incomod, el a intrat în atenţia şi supravegherea organelor de securitate din oraşul Dej, în special a maiorului Nicolae Briceag, şeful de atunci al Serviciului Securităţii Poporului pentru fostul judeţ Someş. Din dispoziţia personală a lui Briceag, Aurel Ionac a fost ridicat de acasă în ziua de 21 august 1950 şi executat în cursul nopţii prin împuşcare, la marginea localităţii Gâlgău. Din informaţiile pe care le deţine CICCR, crima a fost înfăptuită de către securistul Constantin Vieru, alături de care s-au aflat Dobondi Ludovic şi Augustin Tomşa. Crima a fost săvârşită cu premeditare, la ordin, fără să existe vreo sentinţă judecătorească de condamnare în privinţa victimei.
Potrivit CICCR, cadavrul lui Ionac a fost îngropat în dimineaţa zilei de 22 august sau, după unele surse, în ziua următoare, de către trei local