A început cu studiul creştinismului la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucureşti, a continuat să studieze catolicismul la Fribourg şi a finalizat cu teologia protestantă la Geneva.
Valentin Muscă şi-a dorit din copilărie să urmeze o carieră în teologie.
„Aveam cred şase-şapte ani când am mers prima dată la biserică şi mi-a plăcut", spune Valentin, care până la maturitate nu şi-a mai schimbat opţiunea mai ales că, în şcoala generală, la Broşteni, l-a avut profesor de franceză pe scriitorul Florin Paraschiv.
„Prin cinismul lui mi-a dezvoltat simţul critic", îşi aminteşte Valentin Muscă. A urmat apoi Seminarul la Buzău, pe vremea lui Ceauşescu.
„M-am dus la Teologie când toţi fugeau de ea. Nu am avut probleme din cauza asta. Oricum erai privit mai ciudat, doar atât", spune Valentin Muscă despre acea perioadă. A urmat Facultatea de Teologie la zi şi în paralel pe cea de Istorie, la Universitatea Bucureşti.
„Atunci am descoperit bibliotecile, mergeam îmbrăcat cu paltonul în sala de lectura de la BCU, nu era căldură şi, pentru că nu era lumină, studiam de multe ori la lumina lumânării", îşi aminteşte teologul.
A ales să meargă mai departe cu studiul creştinismului, chiar dacă 95% din colegii săi s-au preoţit.
„Am luat decizia mai ales când am văzut că s-au înfiinţat seminarii şi facultăţi teologice pe bandă rulantă, la tot pasul. Am decis tot atunci să mă profilez pe cercetare", a dezvăluit teologul.
A plecat în Elveţia în 1994
„Am descoperit o deschidere mare către ortodoxie şi o lipsă totală de fundamentalism religios. Plecam din ţara în care catolicismul era privit ca un duşman. Am descoperit acolo o viaţă normală, într-o ţară normală, cu oameni normali", spune Valentin Muscă despre primul contact cu Vestul.
A urmat doctoratul în Teologie Latină Medievală, la Universitatea Pontificala Mizericorde, iar postd