Terenurile agricole şi pădurile pot fi restituite de acum oriunde în ţară. Beneficiari: 600.000 de români.
Aşteaptă de ani buni să fie despăgubiţi de stat pentru terenurile agricole şi pădurile de care au fost deposedaţi abuziv, în perioada comunistă, dacă nu ei înşişi, părinţii ori bunicii lor. De acum însă îşi vor putea recupera proprietăţile oriunde în ţară. Şi asta în baza unei noi legi care, deşi a născut controverse încă din faza de proiect, a intrat în vigoare de curând.
În plus, actul normativ - contestat atât de guvern, cât şi de reprezentanţii proprietarilor şi iniţiat de democrat-liberalii Mircia Giurgiu şi Constantin Chirilă - ar putea degreva statul de plata câtorva zeci de milioane de lei, în plină criză economică. „Sunt câteva sute de mii de dosare atât pe rolul Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţii, cât şi pe rolul instanţelor.
Oamenii îşi cer înapoi pământurile, dar sunt plimbaţi de ani buni de la o instituţie la alta. Motivele: bani pentru despăgubiri nu prea sunt, mai ales acum, din cauza crizei, iar în multe zone nu mai există terenul pe care ei l-au deţinut cândva. Aşa că, în baza noii legi, aceştia pot solicita să li se restituie suprafaţa deţinută într-o altă locaţie”, a explicat Chirilă.
Se pun la bătaie terenurile statului şi ale primăriilor
„Terenurile neatribuite, rămase la dispoziţia comisiei locale sau în domeniul privat al statului, din aceeaşi localitate sau din alte localităţi, se pot restitui la cerere, în condiţiile legii, foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora care au fost înscrişi în anexele privind despăgubirile la regulamentele de aplicare a legilor fondului funciar”, se precizează în noua lege.
Cu alte cuvinte, cei care s-au înscris pe liste pentru acordarea de despăgubiri pot solicita acum restituirea unui teren, cu o valoare similară a celui