Nicoleta nu a avut copilărie. De la 1 an şi 4 luni, a respirat aerul îmbâcsit din spitale, a dormit în paturi de fier, la capătul cărora mama atârna câte o iconiţă, a suportat dureri pe care medicii nu ştiau cum să i le aline. Când a venit ziua să meargă la şcoală, copila a privit de pe geam cum cei de vârsta ei aveau prima întâlnire cu doamna învăţătoare. Pe toate le-a îndurat cu curaj. Aşa ne povesteşte mama ei. O doare şi acum când îşi aminteşte de clipele în care nimeni nu-i mai dădea nici o şansă de viaţă fetei ei. Chinul prin care a trecut Nicoleta a început de la un hematom apărut la gingia de jos. Mama s-a îngrijorat şi a doua zi a mers la spitalul din Feteşti, localitatea în care familia Adam trăieşte. Medicii au trimis-o de urgenţă la Bucureşti, suspectând copilul de leucemie.
"La Marie-Curie i s-a recoltat măduvă. Rezultatele analizelor au arătat că suferă de aplazie medulară", spune mama fetei, Carmen Adam. Medicii au trimis-o la Institutul Fundeni. Alte analize. Pe lângă primul diagnostic s-au mai adăugat şi altele: hipotrofie staturo-ponderală, bradicardie sinusală. După şase ani de internări, timp în care fata a fost îndopată cu cortizon, zi de zi, fără nici o pauză, medicii români au considerat că cea mai bună soluţie ar fi să plece din ţară, aici "şansele ei de a supravieţui sunt nule".
Mama îşi aminteşte: "Ne-au recomandat o clinică din Italia, renumită pentru reuşita transplanturilor de măduvă osoasă, transplat de care ar fi avut nevoie şi fetiţa mea pentru a se face bine. Am început să adunăm toate actele necesare întocmirii dosarului pentru a-l depune la Ministerul Sănătăţii. De la minister am primit însă doar înştiinţări că nu există fonduri". După luni de zile de aşteptare, părinţii fetei au început să caute cu disperare bani pentru a putea ajunge la clinica Geaninna Gaslini din Genova.
Medicii români îş