Medicii specialişti atrag atenţia că tensiunea arterială mare poate genera insuficienţă renală şi chiar necesitatea dializei.
Hipertensiunea arterială creşte riscul apariţiei bolilor de rinichi, este avertismentul Societăţii Române de Nefrologie, făcut public cu ocazia campaniei de conştientizare lansate săptămâna trecută în mai multe localităţi din ţară, printre care şi Craiova, în parteneriat cu Compania Sanofi-Avensis şi Societatea Română de Cardiologie.
Pentru a preveni bolile renale, în special insuficienţa renală, sunt necesare diagnosticarea şi tratarea din timp a hipertensiunii arteriale, este mesajul pe care susţinătorii campaniei l-au transmis populaţiei în cadrul unor acţiuni de stradă care au vizat, în ultima săptămână, măsurarea tensiunii arteriale şi determinări ale microalbuminuriei (test pentru evaluarea afectării rinichiului) la o serie de persoane hipertensive.
Prin intermediul acestei campanii, organizatorii au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că hipertensiunea arterială nediagnosticată şi netratată la timp şi corespunzător creşte riscul apariţiei bolilor renale, care în stadii avansate pot duce la dializă sau transplant renal.
Aproape jumătate din populaţie este hipertensivă
În România, aproximativ 40% din populaţie este hipertensivă, în timp ce rata de control a tensiunii arteriale este de numai 18% din pacienţii trataţi. În lume, hipertensiunea afectează aproximativ un miliard de persoane (20% din populaţia adultă) şi se anticipează că această cifră va creşte la 1,5 miliarde până în anul 2025. Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai importante cauze de morbiditate şi mortalitate prematură care pot fi prevenite în ţările dezvoltate, dar şi în ţările în curs de dezvoltare. Prevalenţa hipertensiunii arteriale în boala de rinichi diabetică poate să ajungă până la 96%