Mulţi dintre noi consideră că, pentru a avea o dietă sănătoasă, este suficient să nu mănânce alimente de tip fast-food şi că, pentru a-şi menţine greutatea, nu e nevoie de nimic mai mult decât de calcularea numărului de calorii. De fapt, dieta trebuie alcătuită ţinând cont de mult mai mulţi factori.
Vârsta dictează un regim adecvat
Fără doar şi poate, cantitatea de mâncare şi numărul de calorii sunt foarte importante atât pentru menţinerea greutăţii corporale, cât şi pentru o stare bună de sănătate.
Dar, în timp ce unele alimente pot fi absolut inofensive, ba chiar recomandate în copilărie sau în adolescenţă, ele pot fie să ne îngraşe, fie să ne pună în pericol sănătatea la vârste mai înaintate. Aşadar, un criteriu esenţial pe care trebuie să-l luăm în calcul pentru o alimentaţie echilibrată este vârsta.
Laptele de vacă, neindicat bebeluşilor
Fructele şi legumele proaspete sunt indicate la orice vârstă
Nou-născuţii nu au nevoie de nimic altceva decât de laptele de mamă, cel puţin până la vârsta de şase luni. Aşadar, de-abia după această vârstă se poate începe diversificarea alimentaţiei, care trebuie să cuprindă mai ales supe şi piureuri de legume făcute în casă. Fructele şi carnea trebuie incluse şi ele în dietă, dar mai târziu, pentru că în prima etapă a vieţii, bebeluşii nu au funcţiile enzimatice intestinale foarte bine dezvoltate.
Laptele de vacă este printre ultimele alimente recomandate bebeluşilor, din două motive: primul, pentru că foarte mulţi copii au intoleranţă la lactoză şi al doilea, pentru că „fură" fierul bebeluşilor, motiv pentru care aproximativ 60 la sută din copiii români suferă de anemie feriprivă. Prin urmare, specialiştii recomandă introducerea laptelui de vacă în dieta copiilor în jurul vârstei de trei ani.
Mierea este şi ea unul dintre alimentele permise doar copiilor puţin mai mari