Castigul mediu brut in Posta Romana, companie detinuta integral de stat, a fost de 1.576,21 lei in primul trimestru din acest an, iar cele cinci venituri nete din luna aprilie cuprinse intre 11.368 si 15.741 lei apartin unor angajati care s-au pensionat in aceasta luna, a explicat vineri Posta Romana. Lista sporurilor si a primelor este insa notabila: spor de vechime, dar si de fidelitate, de ore suplimentare, dar si de noapte, in timp ce prima de vacanta este de 60% din salariul de baza brut. Aceasta in conditiile in care, potrivit ultimelor date afisate la ministerul de Finante, in 2008, Posta avea peste 35.000 angajati si un profit net de doar 32.793 lei.
"Posta Romana este operatorul national din domeniul serviciilor postale, avand drept actionar majoritar statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (75 la suta din pachetul de actiuni) si Fondul Proprietatea (25 la suta din pachetul de actiuni). In aceste conditii, Compania este o societate care se autofinanteaza, salariile pe care le acorda angajatilor sai fiind rezultate din incasarile proprii", a tinut sa explice vineri institutia, ca reactie la publicarea veniturilor angajatilor pe luna aprilie 2010.
Sporuri si adaosuri salariale in Posta Romana
Institutia tine sa precizeze ca aceste venituri sunt stabilite in baza Codului Muncii si a Contractului Colectiv de Munca 2008 - 2018, pe langa salariul de baza, fiind reglementata si acordarea de sporuri sau alte adaosuri:
"Astfel, sporul de fidelitate variaza intre 3 si 18 la suta din salariul de baza pentru o vechime mai mare de 5 ani in sistemul postal, iar sporul de vechime, intre 5 si 25 la suta pentru cei care au mai mult de 3 ani vechime in munca.
Compania acorda sporuri pentru functii de conducere, intre 5 si 30 la suta, precum si sporuri pentru orele lucrate in zilele l