Pentru prima dată de la declanşarea crizei, economia Uniunii Europene a crescut până la la 0,5 la sută, potrivit Biroului European de Statistică. Ţările care au ieşit din recesiune sunt Slovacia, cu cea mai mare creştere de 4,5 la sută, Suedia, Polonia şi Portugalia. În schimb, România se numără printre ţările europene cu cea mai abruptă scădere economică în primul trimestru al acestui an.
Pentru prima dată de la declanşarea crizei, economia Uniunii Europene a crescut până la la 0,5 la sută, potrivit Biroului European de Statistică. Ţările care au ieşit din recesiune sunt Slovacia, cu cea mai mare creştere de 4,5 la sută, Suedia, Polonia şi Portugalia.
În schimb, România se numără printre ţările europene cu cea mai abruptă scădere economică în primul trimestru al acestui an. Potrivit clasamentului Eurostat, cu o contracţie economică de 3,2 la sută, România nu mai e depăşită decât de Bulgaria, cu o scădere de minus 4 la sută, şi Letonia, cu o scădere de minus 5,1 la sută.
Vechile motoare ale economiei au ruginit : construcţiile, care cândva trăgeau economia în sus, s-au prăbuşit. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, piaţa construcţiilor a scăzut cu 17 la sută comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.
Şi consumul, care avea o pondere substanţială în produsul intern brut, s-a diminuat : românii, afectaţi de criză au cheltuit cu 5,8 la sută mai puţin decât în trecut dar şi statul a fost mai prudent şi şi-a redus achiziţiile. Analiştii se tem că noile măsuri anunţate de guvern, tăierea salariilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 procente, vor prăbuşi consumul şi vor trage şi mai tare în jos economia.
Există însă şi o rază de speranţă : exporturile au crescut cu peste 19 procente şi pot deveni motorul de creştere a economiei româneşti. Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România se plânge însă că expo