Modificarea modului de compensare a medicamentelor va creşte în medie cu 38% suma pe care trebuie să o plătească cei care nu vor dori să-şi schimbe tratamentul, susţin producătorii. Sursa: Adrian Scutariu
Pacienţii vor plăti de până la nouă ori mai mult decât în prezent pentru medicamente (în medie plus 38%) sau vor fi trecuţi forţat pe tratamente introduse în practica medicală în urmă cu 30 de ani. Acestea sunt variantele pe care românii care au nevoie de compensate le vor avea după intrarea în vigoarea a noului sistem de calcul a preţului la medicamente, în viziunea Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Proiectul de modificare a sistemului de compensare propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi pus la punct cu ajutorul unor consultanţi olandezi, ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie şi presupune o nouă modalitate de stabilire a preţului de referinţă, pe categorii de medicamente care au acelaşi efect.
La produsele cel mai folosite de asiguraţi compensarea va fi aproape de sută la sută, iar la cele abia intrate pe piaţă, care au preţuri mari, va fi aproape de zero, susţin reprezentanţii CNAS.
O criză financiară atroce
Practic, se renunţă la compensarea la preţul minim de referinţă pe substanţă (DCI) şi se trece la compensarea la preţul minim de referinţă pe clase terapeutice. Schimbarea e impusă de faptul că banii din visteria asigurărilor de sănătate nu ajung decât pentru jumătate de an, dar şi de risipa mare de acum.
„Sistemul trece printr-o criză financiară atroce, iar principala cauză a risipei este absenţa totală a controlului. Până acum, CNAS nu a luat nicio măsură pentru a-şi reduce cheltuielile, iar în condiţiile în care rectificare bugetară nu se poate face este clar că sistemul este în cea mai evidentă criză financiară posibilă”, este e