În jur de 20 de membri ai Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), ce militează pentru refacerea Ungariei Mari, au comemorat astăzi la Cluj 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
Tinerii s-au adunat la monumentul din Cimitirul din Gruia, închinat soldaţilor maghiari morţi în cele două Războaie Mondiale, purtând steaguri şi tricouri cu stema Ungariei Mari şi însemnele organizaţiei. Maghiarii au ţinut un lung moment de reculegere, în timp ce clopotele unei biserici reformate din apropiere au bătut timp de câteva minute, după care au cântat imnul Ungariei şi cel al secuilor.
“Nu am venit să ne luăm revanşa sau să luptăm, ci doar să ne amintim de ce s-a întâmplat”, a rostit unul dintre tineri în faţa mulţimii adunate.
“Astăzi ne aducem aminte de Regatul Ungar, de 1.000 de ani. Acesta a fost străin de spaţiul european, pentru că aici toată lumea a putut prospera, inclusiv cei de religii diferite. Acea ţară trăieşte în spiritele noastre. E un moment foarte trist pentru noi”, a declarat preotul reformat Szolosy Janos. La sfârşit, aceştia au depus o coroană în faţa monumentului închinat jertfei soldaţilor maghiari.
Manifestarea de astăzi a fost atent supravegheată de jandarmi, şi de serviciile secrete.
Astăzi se împlinesc 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Data de 4 iunie 1920 este una dintre cele mai negre zile ale Ungariei, ziua în care ministrul Agost Benard şi trimisul Alfred Drasche-Lazar au semnat, la palatal Marele Trianon, ca reprezentanţi ai Ungariei, tratatul de pace încheiat după sfârşitul Primului Război Mondial între Ungaria şi statele Antantei. Atunci au fost redesenate frontierele Ungariei, care a renunţat la două treimi din teritoriul pe care îl avea în favoarea Austriei, Cehoslovaciei, României şi Iugoslaviei.
Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) a fost fondată în 200